De eetbare natuur

In dit artikel

(Voor alle eetbare natuur op ons landgoed geldt: proef wat je wil, neem niks mee)

Zoveel te vinden

Landgoed Roggebotstaete is een proeftuin én een avontuur voor je zintuigen. Je vindt hier een moestuin, een voedselbos, een druivenkas, een bijentuin, een notenbos en een kruidentuin. Van al deze plekken ontvangen we zoveel lekkers, zo uit de natuur.

De moestuin

Naast de oude druivenkas vind je de moestuin. Deze tuin wordt door onze vrijwilligers met heel veel liefde verzorgd en er is elk seizoen alles te vinden. De opbrengst wordt gebruikt om mee te koken voor onze gasten én in het moestuinkraampje kan je zelf ook op zoek naar een mooie oogst voor een fijne prijs. Het geld wordt meteen weer gebruikt voor de tuin.

Het voedselbos

Laat je verleiden door wat misschien wel de perfecte combinatie van natuur en landbouw is, een knipoog naar de ‘garden of eden’.

Een bos waar je het liefst nauwelijks iets hoeft te doen en het eten toch uit de boom zo in je hand valt. Bessen, appels, walnoten en druiven, het groeit er allemaal door elkaar. De planten versterken elkaar doordat onder de grond de wortels samenwerkingen aangaan met schimmels en de rest van het bodemleven. Een voedselbos zal uiteindelijk lijken op een natuurlijk bos met zeven tot negen lagen van paddestoelen, kruiden, planten, struiken, klimplanten en bomen. En het is een heerlijke plek voor ‘wilde’ dieren zoals libellen, vogels, vlinders, bijen en fazanten.

Het voedselbos is ontwikkeld in samenwerking met Rich Forests. Rich Forests ontwikkelt voedselbossen in ontwikkelingslanden waar intensieve theeplantages de bodem hebben uitgeput. Door voedselbossen aan te leggen herstelt de bodem én kan de lokale bevolking nieuwe verdienmodellen ontwikkelen. In Nederland biedt het voedselbos kansen om op een meer milieuvriendelijke manier landbouw te bedrijven. Ons voedselbos wordt goed onderzocht en zo kunnen we onze lessen delen met boeren en burgers die ook interesse hebben in een voedselbos.

De druivenkas

Een kas met bijna 100 jaar historie. Deze Belgische druivenkas is gered van de sloop en is nu het oudste gebouw van de nieuwe Flevopolder. Zoals de kas ooit bedoeld was groeien er nu ook weer oude druivenrassen in, maar ook tomaten, kruiden en augurken.

The Greenhouse is gerealiseerd in samenwerking met Green Organics.

De bijentuin

Achter de scheve linde, ligt een slingerpaadje. Het brengt je bij de bijentuin. Ineens sta je midden in een bloementuin met bijenkasten en korven. De bijentuin is tot stand gekomen in samenwerking met de Triodos Foundation .

Onze imker vertelt je graag meer.

Het notenbos

Tussen het eikenbos en het voedselbos vind je het notenbos. In het notenbos staan prachtige tamme kastanjebomen en walnootbomen. In het najaar rapen we samen alle noten op. Sommige gaan naar de varkens en sommige gebruiken we zelf om lekker op te eten. Ook in het notenbos vind je een bankje. Een aanrader om even heerlijk tot rust te komen.

De kruidentuin

De kruidentuin vind je vlak voor het Slot tussen de bloemenweides. Met een mooie boom in het midden met een bankje er omheen. Daar kan je lekker zitten en kijken hoe het groeit. Er staat al van alles in. Samen met onze kok blijven we op zoek naar de lekkerste kruiden die we hier kunnen laten groeien om de gerechten van het landgoed nog lekkerder te maken. Uit de tuin zo op je bord.