Natuurlijke woelers

In dit artikel

Onze varkens

Je vindt bij ons twee soorten varkens. We hebben momenteel drie Bonte Bentheimers en één varken van het zeldzame Mangalica ras, ook wel wolvarken genoemd. Je ziet meteen waarom. Samen zijn ze de baas over een groot stuk eikenbos met weide en een vijver. Het is een ideale plek voor onze varkens. Ze kunnen zich verstoppen in het riet, modderbaden nemen in de vijver en lekker luieren onder de bomen.

Goed voor de bodem

Toen het landgoed net in ontwikkeling was, zijn de varkens gekomen als natuurlijke woelers om de bodem om te woelen. Met hun sterke snuiten woelen ze zonder problemen hele stukke grond om. Dat is heel goed voor de bodem. Ze zorgen ervoor dat het riet niet gaat woekeren en door het eten van de eikels creëren ze meer ruimte in het eikenbos voor andere planten. Helemaal geen straf voor ze want ze zijn dol op eikels.

Geen familie

Ons Mangalica varkens is geen familie van de drie kleine Bonte Bentheimers. Zij zijn in 2021 bij ons gekomen als kleine biggetjes. Ze moesten even aan elkaar wennen, maar nu gaat het heel goed en zijn ze blij met elkaars gezelschap.

Eten uit de keuken

Onze varkens krijgen biologisch veevoer als basis, maar als het even kan geven we ze vooral de (ongekookte) restjes uit de keuken. Varkens lusten alles en zijn ze dol op alle verschillende dingen die uit de keuken komen. Zo proberen we zoveel mogelijk een circulaire keten te vormen die beter is voor de varkens én de natuur. Wil je de varkens niet zelf voeren? Zo houden we zicht op wat ze eten en kunnen we ze sterk en gezond houden!